iPhone 16: Co je nového a má smysl upgradovat?

Avatar uživatele
Tomáš
September 16, 2024
Nový iPhone 16 je tady a s ním přichází klasický příval marketingových frází o tom, jak je všechno rychlejší, lepší a „neuvěřitelně pokročilé“. Ale co je na něm doopravdy nové? Je to revoluce, nebo jen další lehký upgrade? Pojďme se podívat, co nám Apple skutečně nabízí.

Větší displej a menší rámečky – znatelný rozdíl?

Jednou z hlavních novinek u iPhonu 16 je větší displej s tenčími rámečky. Na první pohled to zní lákavě, ale při běžném používání si toho většina lidí možná ani nevšimne. Displej je sice větší, barvy živější a kontrast lepší, ale je to dostatečný důvod k tomu, abyste hned vyměnili starší model?

Výkonnější čip A18 – pro koho je opravdu důležitý?

Nový čip A18 v iPhonu 16 je samozřejmě rychlejší a výkonnější. Aplikace se načítají bleskově, multitasking je plynulý, ale pokud svůj iPhone používáte hlavně na sociální sítě, volání a občasné focení, rozdíl poznáte jen minimálně. Pro náročnější uživatele, jako jsou hráči nebo tvůrci obsahu, však vyšší výkon čipu A18 bude určitě přínosem.

Fotoaparát s 48 MP – je to opravdu nutné?

Fotoaparát iPhonu 16 s 48 megapixely zní jako sen pro fotografy. Ano, fotky jsou ostré, plné detailů, noční režim je výrazně vylepšený. Ale pro běžného uživatele, který fotí hlavně rychlé momentky na Instagram nebo fotky z výletů, to nemusí být zásadní změna oproti starším modelům. Jistě, každý detail se počítá, ale otázkou zůstává, jak často ten potenciál využijete.

Výdrž baterie – pořád ten stejný problém?

S každým novým modelem se vždycky doufá, že výdrž baterie bude výrazně lepší. iPhone 16 slibuje delší výdrž, ale realita je taková, že stále budete muset na konci dne sáhnout po nabíječce. Pokud jste náročný uživatel, pár hodin navíc vám může přijít vhod, ale revoluci v tomto ohledu nečekejte.

Má smysl přejít na iPhone 16?

Jestliže máte iPhone 14 nebo iPhone 15, přechod na iPhone 16 pro vás bude spíše evoluce než revoluce. Nové funkce jsou zajímavé, ale jestli je budete využívat, záleží na vašich potřebách. Pro majitele starších modelů však iPhone 16 představuje výrazný krok vpřed, hlavně díky lepšímu výkonu a fotoaparátu.

Na konec si porovnáme iPhone 16 vs. iPhone 15, je to velký rozdíl?

Na první pohled vypadají oba modely velmi podobně, ale je zde pár klíčových rozdílů:

1. Výkon

        iPhone 16 je vybaven výkonnějším čipem A18, který je rychlejší než A17 v iPhonu 15. Pro běžné uživatele ale může být tento rozdíl sotva znatelný.

2. Displej

        iPhone 16 má o něco větší displej s tenčími rámečky, což poskytuje o něco lepší zážitek při sledování videí a hraní her.

3. Fotoaparát

        Fotoaparát iPhonu 16 s 48 MP nabízí více detailů a lepší noční snímky, ale většina lidí si pravděpodobně vystačí s kvalitním fotoaparátem z iPhonu 15.

4. Baterie

        Ačkoliv Apple slibuje lepší výdrž baterie u iPhonu 16, rozdíl je spíše mírný. Kapacita baterie iPhonu 16 je 3 561 mAh což je o 6% větší než u iPhonu 15. iPhone 16 vydrží při přehrávání videa o necelé dvě hodinky déle, ale není to výrazný skok oproti iPhonu 15, který vydrží 20 hodin.

Celkově vzato, pokud vlastníte iPhone 15 a nemáte specifické potřeby po vyšším výkonu nebo lepším fotoaparátu, přechod na iPhone 16 nemusí být nutný. Pro ty, co mají starší modely, však iPhone 16 nabízí několik výrazných vylepšení, které mohou stát za to.

Pokud máte jakýkoli dotaz ohledně nového iPhonu 16 nebo byste ho dokonce chtěli sehnat za skvělou cenu, neváhejte nás kontaktovat!

Máte zájem o špičkovou opravu?

Svěřte své zařízení do rukou profesionálů. Kontaktujte nás ještě dnes a získejte nezávaznou cenovou nabídku.

Děkujeme. Formulář jsme v pořádku přijali. Ozveme se Vám co nejdříve.
Oops! Něco se pokazilo při odesílání formuláře.